צער בעלי חיים רמת גן והסביבה

חזרה
וטרינר או מקצוען אחר? העלה כתבה משלך

האיגואנה - מדריך גידול

מאת: לירון טל עודכן ב: 05.05.11

חולמים לגדל דינוזאור קטן עם זנב גדול וחיבה לירקות? אם התשובה היא כן - האיגואנה היא בדיוק בשבילכם! האיגואנה, שהפכה בשנים האחרונות לחיית מחמד מאוד פופולרית, מגיעה אלינו ממרכז ודרום אמריקה. מסימני ההיכר של האיגואנה מצויה הם: מעין סנטר כפול המתנדנד ברפיון מתחת לגרון, שורת קשקשים גבוהים וזקופים לכל אורך הגב, וזנב ארוך ההולך ומתחדד בקצהו. באמצע הגולגולת, מאחורי העיניים, ממוקמת אצל האיגואנה מעין "עין שלישית" (עין קודקודית) - איבר חישה המאפשר לה להבחין בצילם של אויבים פוטנציאליים המגיחים מעליה. איבר זה גם מסייע להבשלתם של איברי המין, בלוטת התריס ושאר הפרשות הורמונליות שלה. צבעיה של האיגואנה משתנים מירוק לחום-אפרפר ומתכהים ככל שהיא גדלה. בטבע היא מבלה את רוב זמנה על ענפים גבוהים על מנת להקשות על טורפים לפגוע בה ועל מנת לתפוס את קרני השמש החמות. בטבע גילה הממוצע של האיגואנה מגיע לשמונה שנים בלבד, אולם בשבי יכולה האיגואנה לחיות גם 20 שנה.

טרריום

האיגואנה חיה בטרריום, שהוא אקווריום המותאם לגידול זוחלים. הטרריום צריך להיות מותאם לגודל האיגואנה, כך שתוכל להסתובב בחופשיות ושיהיה בו מקום להניח גזע עץ וכלי מים ואוכל. ניתן להתחיל עם טרריום באורך 60 ס"מ עבור איגואנה צעירה ועם הגדילה לעבור לטרריום גדול יותר. הטרריום חייב להיות סגור היטב, שכן האיגואנה מיומנת בבריחה. רצוי שהטרריום יהיה מזכוכית ויאפשר זרימת אויר. ככל שהיא תגדל, היא תזדקק למרחב גדול יותר, כך שהאקווריום או הטרריום הקטן (אקווריום מזכוכית מרופד במצע יבש, עם מכסה מחורר לאיוורור) לא יספיקו לה והיא תצטרך לעבור לכלוב מרושת גדול יותר.

איבזור הטרריום

יש לספק גזע עץ לטיפוס בטרריום, אותו יש למקם מתחת למנורת החימום. כמו כן, נדרשת בריכת מים, רצוי כזו העשויה מחומרים דוחי בקטריות. האיגואנה תשתה מהמים וגם תשתכשך בהם. מפל מים דקורטיבי יהווה פתרון מצוין לצורכי המים של האיגואנה. הסירקולציה של המים עוזרת לשמור על ניקיונם, אך עדיין צריך להחליפם לעיתים קרובות. כמו כן, ניתן גם לבנות בריכה בעזרת סלעים. קישוטים אפשריים נוספים- צמחי פלסטיק, סלעים,מערות וכו´.

מיקום

לאחר קניית האיגואנה מומלץ ורצוי לתת לה מספר ימים להתאקלם בביתה החדש בטרם תתחילו להוציאה. את הטרריום הניחו במקום שקט ולא בשמש ישירה. ניתן להוציא את הטרריום במידה והוא מרושת מדי פעם לרענון תחת השמש, כדי לספק לאיגואנה את רגעי החום השמשית מהם היא כה נהנית. יש להיזהר כשמחזיקים את האיגואנה שכן היא עלולה לקפוץ ולקבל מכה.

מצעים

כמצע לטרריום ניתן להשתמש בשבבי עץ לזוחלים, אותם יש להחליף פעם בחודש. ניתן להשתמש גם בחצץ חלק לאקווריום שיתרונו הוא בכך שניתן לרחוץ אותו. נסורת היא פתרון פחות יעיל, שכן כושר הספיגה שלה נמוך והיא נוטה להתערבב עם המזון.

תזונה

יש לבנות לאיגואנה תפריט מאוזן שיענה על כל צרכיה ועליו להכיל חלבונים, שומנים, פחמימות, מינרלים, וויטמינים. ניתן לרכוש מזון יבש מוכן לאיגואנות, אך מומלץ להוסיף פירות וירקות טריים וכן חלבונים מהחי. מזונה המועדף של איגואנה מצויה הוא עלים ופירות, אולם היא מסוגלת לעכל גם חסרי חוליות קטנים ואף שיירי פגרים. בעזרת הלשון היא תופסת את המזון וחותכת אותו לפיסות קטנות מבלי להזדקק כמעט ללעיסה. מזונה הטבעי של האיגואנה כולל ירקות ירוקים, עלים ירוקים, גזר, כרוב, ברוקולי, נבטים, דלעת, בטטות, אפונה, ואפשר גם מעט עגבניות. מרכיבים אלה מהווים את רוב מזונה. ניתן להוסיף פירות כגון אגס, אפרסק, בננה, תפוח, מנגו אך אלה לא יהוו יותר מ 10% מסך כל התפריט שלה. חלבונים מהחי ניתן להשיג באמצעות צרצרים, תולעי קמח וחרגולים. חשוב לא להאכיל את האיגואנה באבוקדו.

ויטמינים ותוספי תזונה

תוספות חיניות לזוחלים הם תוסף אלקטרולייט, המחזיר לגוף מינרלים שנעלמים עקב היתיבשות או תחת לחץ, וויטמין D3, שעוזר בספיגת הסידן. ויטמין D3 חיוני לזוחלים שלא חשופים למנורת U.V ויכולים ללקות במחלות הקשורות לעצמות. תוסף למים בשם קלצימייז ינטרל כלור,כלורמין ומתכות כבדות, וגם מכיל רמה גבוהה של סידן החיונית לזוחלים. קיימת גם אבקת סידן לזוחלים שניתן לפזר על המזון. קלצימייז

כלי שתייה ואוכל

קיימים כלי אוכל ושתייה מסוגים ומחומרים שונים. הכלים שעשויים מחומר דוחה בקטריות הם המומלצים ביותר.

טמפרטורה

מאחר שזוחלים הם בעלי דם קר ואינם מסוגלים לייצר חום גוף בעצמם, הם תלויים במגדל שיספק לו עוצמת חום מלאכותית וחיצונית, אחרת האיגואנה תגסוס ותמות. לכן, היא חייבת מקור חימום. במהלך היום הטמפרטורה צריכה להיות בין 25 ל-30 מעלות ובלילה הטמפרטורה צריכה להיות בין 18 ל-22 מעלות. על הטמפרטורה ניתן לפקח בעזרת מד חום רגיל או דיגיטלי. אופציה אחת לחימום הטרריום היא נורת חימום שתהיה דלוקה ביום וכבויה בלילה תספיק לימי הקיץ, אך בחורף יידרש גם כבל חימום, אותו יש להתאים לגודל הטרריום. רמת החום של הכבל תלויה בעוצמת צריכת החשמל שלו. השילוב המושלם יהיה להדליק את נורת החימום במשך היום ובלילה את כבל החימום. בימים קרים במיוחד כדאי להדליק את שניהם. כמו כן, ניתן לרכוש בחנות סלע חימום אשר אינו אלא משמש לרביצה של האיגואנה עליו. את מנורת החימום יש למקם בקצה החם של הטרריום ולמגנה כדי למנוע כוויות או התחשמלות.

תאורה

יש צורך בנורת UV המהווה מענה לצרכיה ההתפתחותיים של האיגואנה. נורה זו מעודדת יצור ויטמין D3 החשוב להתפתחות השלד והמערכת החיסונית של האיגואנה. כמו כן, רצוי גם להוציא את האיגואנה לטיולים באור השמש.

לחות

האיגואנה רגילה למידה מסוימת של לחות. ובהעדרה, היא עלולה לסבול מבעיות עור. הדרך הפשוטה ביותר לשמור על רמת הלחות היא ליצור בריכה גדולה בה תוכל האיגואנה להשתכשך. גם בריכה קטנה בטרריום מחומם כראוי תביא ליצירת אדים. מי שרוצה להשקיע יכול לקנות מכשיר מייצר לחות אשר מייצר גם אפקט ערפל מהמם. את מכשיר האדים יש להפעיל מספר פעמים ביום. שימו לב - חשוב להשאיר תמיד מקום יבש בטרריום על מנת שהאיגואנה לא תצטרך לרבוץ במים כל היום.

רביה

איגואנה מצויה מגיעה לבגרות מינית במלאת לה שלוש או ארבע שנים. גודלו של זכר איגואנה בוגר יכול להגיע ל 1.80 מטר, כולל הזנב שמהווה 60% מהגודל הכולל. הנקבות הינן קטנות יותר. ככלל, לזכר יש ראש גדול יותר, רעמה גדולה יותר ו"זיפים" ארוכים יותר. הנקבה מטילה ביצים בערך פעם בשנה. הביצים מוטלות כחודשיים לאחר ההזדווגות בתוך קופסה עם חול ומספרן נע בין 12 ל-40. יעברו כ 90-120 ימים עד לבקיעה. בזמן זה האיגואנה אינה משגיחה או דואגת לביצים אשר הוטלו.

בריאות

טמפרטורה מתאימה, מחזור יום-לילה סדיר, לחות, טרריום נקי והאכלה נכונה ישמרו את האיגואנה שלכם בריאה. על הטרריום להיות מאוורר, על מנת שהאויר לא יהיה לח ועבש. אם אתם מבחינים בשינוי במצבה הנורמלי של האיגואנה (שינוי צבע, שלשול, ריח וכו´) יש להתייעץ עם וטרינר. על מנת לשמור על בריאותכם שלכם, יש לשטוף הידיים לאחר כל מגע עם האיגואנה.

הוסף תגובה

נושא:
תוכן:
לכתבה זו יש 0 תגובות